Miło nam poinformować, że uczniowie naszej szkoły
Katarzyna i Maciej Kowalczyk
zostali finalistami VIII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, pod hasłem:
„Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”.
Zgodnie z regulaminem konkursu, uczniowie mieli za zadanie przygotowanie dania obiadowego, inspirowanego Kuchnią Łódzką – jako przykład smaków 4 kultur.

Spośród 41 nadesłanych prac komisja konkursowa wyłoniła 6 finalistów.
Kasia i Maciek mieli możliwość zaprezentować swoje umiejętności na żywo podczas finałowego etapu konkursu. Jury podkreślało zaangażowanie i profesjonalizm uczestników.

Potrawą przygotowaną przez naszych uczniów były 4 rodzaje pierogów:
– fioletowe inspirowane kuchnią polską/łódzką. Ciasto z jagodami a farsz to truskawki cynamon i ostra papryka z jogurtowo-cynamonowym sosem,

– Pomarańczowe to kuchnia żydowska: ciasto z dynią, a farsz to składniki na czulent czyli gotowana i duszona wołowina, fasola, marchewka, cebulka z koperkiem i kminkiem, sos powstał z jogurtu i pieprzu,

– Różowe kuchnia rosyjska. Do ciasta dodany barszcz czerwony, a farsz to zmienione rosyjskie pielmieni czyli surowa mielona wołowina i wieprzowina, barszcz czerwony i natka pietruszki,

– Zielone – do ciasta dodała zmiksowany świeży szpinak. Farsz z gotowanych ziemniaków, szczypiorku, jogurtu i musztardy, sos to jogurt z musztardą.

Gratulujemy!!!